امروزه انواع بسیار متنوعی از هدفون با رنگ ها و شکل های مختلف و البته قیمت های بسیار متفاوتی را در بازار می توان یافت. اما در این میان انتخاب یک هدفون مناسب، با توجه به نام های بسیار زیاد شناخته و ناشناخته موجود کاری مشکل است. 


یکی از مشکلات امروزی در استفاده از موسیقی، صداهای مزاحم فراوانی است که ما را احاطه کرده اند، از سر و صدای ماشین ها در اتوبوس و تاکسی گرفته تا داد و قال مردم در مترو و زمزمه همکاران در محیط کار، همه باعث می شوند نتوانیم به راحتی موسیقی مورد علاقه مان را گوش دهیم. اما چاره کار چیست؟ 

جدای از اینکه هدفون ها را به دو دسته عمومی درون گوشی یا رو-گوشی تقسیم بندی کنیم، گونه ای از آنها به دلیل حل مشکلات بالا، محبوبیت خاصی پیدا کرده اند و به هدفون های حذف نویز یا noise-canceling مشهور شده اند. که البته در هر محیطی باید از مدل مناسبی استفاده کنید. 

در ادامه مطلب با نارنجی همراه باشید تا بیشتر با این رده از هدفون ها آشنا شده و شیوه انتخاب مدل مناسب آن را فرا گیریم.

 

حذف نویز فعال چیست؟

active noise-cancellation ، حذف نویز فعال یا کاهش نویز فعال در واقع یک مدار الکتریکی است که به صداهای اضافی و مزاحم محیط گوش می دهد. سپس با برخی تکنیک های جادویی یک صدای دفاعی با طول موج مخالف و تقریبا نزدیک به صدای مزاحم تولید می کند. در نتیجه این دو صدا یکدیگر را خنثی می کنند و ما تقریبا هیچ یک را نخواهیم شنید. 

هدفون های با تکنولوژی حذف نویز فعال، معمولا در مقابله با صداهای مزاحم ثابت و ممتد بهتر عمل می کنند. دلیل اصلی هم این است که فرکانس نویزهای ثابت به سادگی برای این هدفون ها قابل تشخیص است. و لذا تولید طول موج متضاد صدا هم به همان نسبت آسان خواهد بود. و به همین دلیل هدفون های حذف نویز فعال در مقابله با صداهای ناگهانی و غیرقابل پیش بینی، از قبیل عملیات ساختمانی یا گریه کودک کارایی چندان خوبی ندارند.

 

حذف نویز در برابر عایق سازی نویز

بسیاری از شرکت های تولید کننده هدفون و خبره های تکلنولوژی ترجیح می دهند برای جلوگیری از گیج شدن مشتری و اشتباه گرفتن هدفون های درون-گوشی ویژه را دارای قابلیت «عایق سازی نویز» یا کاهش نویز معرفی کنند، تا تفاوت آن با تکنولوژی حذف نویز فعال به خوبی مشخص شود. این در حالی است که اغلب هدفون های درون-گوشی و هدفون های رو-گوشی به صورت غیرفعال میزان صدای مزاحم محیط را کاهش می دهند. و در حقیقت تنها جلوی رسیدن صدای مزاحم به گوش شما را خواهند گرفت. در نتیجه این هدفون ها برای محیط های با سر و صدای زیاد و بسیار شلوغ اصلا مناسب نیستند. 

از جمله جاهایی که هدفون های حذف نویز فعال به خوبی از پس آن بر می آیند می توان به مترو، نزدیکی فرودگاه و صدای دائمی ماشین ها در خیابان های شلوغ شهری اشاره کرد. اگر چه باید به این نکته هم توجه داشت که برخی افراد نسبت به تاثیرات تکنولوژی حذف نویز فعال حساس هستند و فرکانس های ایجاد شده توسط این هدفون ها می تواند باعث مشکلاتی مانند احساس فشار در پرده گوش یا حتی سردرد شود.

 

مدل های دور گوش (Around-ear)

logitech_ue_6000-002-500px-narenji-ir.jpg 
Logitech UE 6000

این دسته یکی از محبوب ترین انواع هدفون های حذف نویز فعال است. این مدل ها معمولا طراحی اندازه کاملی برای دور گوش دارند، یعنی اینکه به طور کامل اطراف گوش ها را می پوشانند. این نوع از هدفون ها در میان شرکت های سازنده عمومیت بیشتری دارند، زیرا می توانند مدارهای سیستم حذف نویز را درون بخش رو-گوشی جا دهند. 

علاوه بر این وقتی هدفون را می پوشید و روی سر شما قرار می گیرد، میکروفون های سیستم حذف نویز در مکان ایده آلی برای گوش دادن به صداهای محیطی و عکس العمل نشان دادن به آنها قرار خواهند داشت. همچنین این هدفون ها معمولا بسیار راحت هستند و پدهای آنها هم می توانند تا حدی به جذب صداهای مزاحم محیط کمک کنند. از نمونه های خوب این هدفون ها می توان به Sony MDR-1RNC و Logitech UE 6000 اشاره کرد. 

مزایا: بسیار راحت - مدل های دور گوش اندازه کامل عموما کیفیت صدای عالی فراهم می کنند - برندهای بسیار زیادی با دامنه قیمت گسترده ای برای انتخاب وجود دارد 

معایب: وزن نسبتا بالا - معمولا برای نگهداری به یک کیف خوب و محکم نیاز دارند - مدل های رده بالا بسیار گرانقیمت هستند. 

مناسب برای: افرادی که کار اداری و در محل ثابت دارند. کسانی که زیاد با هواپیما سفر می کنند.

 

مدل های رو-گوشی (On-ear)

bose_qc3-001-500px-narenji-ir.jpg 
Bose Quiet Comfort 3

همانند پسرعموهای دور گوشی شان، هدفون های رو-گوشی حذف نویز، در اندازه ای کوچکتر مزایای تقریبا یکسانی را برای تان به ارمغان می آورند. هدفون های دور-گوشی، گوش را احاطه کرده و تقریبا آن را آزاد می گذارند، اما هدفون های رو-گوشی یا supra-aural کاملا بر روی گوش قرار می گیرند. این موضوع باعث می شود احساس راحتی کمتری کنید، اما اندازه کوچکتری هم دارند. 

البته به همین دلیل برای کاربردهای روزمره هم بسیار مناسب تر هستند. اینکه درون کیف شما جای کمتری اشغال کنند، در فعالیت های روزمره قابل پوشیدن باشند و وزن کمتری روی سرتان احساس کنید. اما به هر حال نباید انتظار باس و کیفیت صدایی همانند مدل های بزرگ داشته باشید. از نمونه های خوب این هدفون ها می توان به Bose Quiet Comfort 3 و Sennheiser MM 450-X اشاره کرد. 

مزایا: فشرده تر و کوچکتر از مدل های دور-گوشی - معمولا کیفیت و کارایی قابل مقایسه ای با رقبای بزرگترشان دارند. 

معایب: چندان ارزان تر از مدل های دور-گوشی نیستند - عمق و باس صدا به اندازه مدل های دور-گوشی نیست. 

مناسب برای: مسافرت های درون شهری روزانه - پروازهای هوایی گاه و بیگاه.

 

مدل های درون-گوشی (In-ear)

sony_nc_earbuds-004-500px-narenji-ir.jpg 
سمت چپ MDR-NC33 سونی و سمت راست مدل بسیار گرانقیمت XBA-NC85D این شرکت.

برخی مدلهای هدفون درون-گوشی به دلیل طراحی خاص و با کیفیت بالای بخش درون گوش، همانند یک گوشبند عمل کرده و قابلیت کاهش نویز غیرفعال خیلی خوبی دارند. اگر شما هم طرفدار این هدفون های درون مجرای گوش (canalphone) هستید اما باز هم به کاهش نویز بیشتری نیاز دارید، انواع مجهز به سیستم حذف نویز فعال گزینه مناسبی خواهند بود. اگر چه ممکن است غیر ضروری به نظر برسد که دو سطح از کاهش نویز را به صورت همزمان مورد استفاده قرار دهید، این نوع از ابزارهای حذف نویز برای محیط های بسیار شلوغ بهترین انتخاب ممکن خواهند بود. البته برای کسانی هم نمی خواهند با یک هدفون دور گوشی سنگین و بزرگ در خیابان قدم بزنند، تنها انتخاب است. 

همچنین مدار حذف نویز فعال می تواند برای خنثی کردن نویزهای با فرکانس پایین که از سیستم عایق سازی نویز این هدفون ها عبور می کنند، بسیار خوب عمل کند. البته به خاطر داشته باشید تقریبا به همه این هدفون ها یک جعبه کوچک و نسبتا سنگین آویزان است که حاوی مدارهای سیستم حذف نویز فعال است و این موضوع می تواند آزار دهنده باشد. البته هدفون های XBA-NC85D سونی در این میان یک استثنا بوده و هیچ جعبه ای به همراه ندارند. 

مزایا: قابلیت حمل و نقل بسیار راحت - فراهم آوردن امکان حذف نویز فعال و کاهش نویز غیر فعال به صورت همزمان 

معایب: لزومان چندان ارزان تر از دیگر مدل ها نیستند - سیستم کاهش نویز دوگانه ممکن است گاهی اوقات خطرناک و کُشنده باشد. 

مناسب برای: مسافرت های شهری - کسانی که در محیط های بسیار شلوغ کار می کنند - افرادی با سفرهای هوایی زیاد که سبکی و حجم کم هدفون را ترجیح می دهند.

 

برخی نکات مفید

حذف نویز فعال جادو نمی کند: به خاطر داشته باشید تکنولوژی حذف نویز فعال در حالی که به خوبی با نویز های ثابت فرکانس پایین و متوسط کنار می آید، اما معمولا نمی تواند صداهای مزاحم غیرمعمول یا پرقدرت مانند صدای انسان و گریه کودک را حذف کند. 

استفاده از آنها در خارج از منزل می تواند خطرناک باشد: این موضوع به خصوص وقتی جدیت بیشتری پیدا می کند که شما در ترافیک شدید و میان جمعیت قصد دارید از عرض خیابان عبور کنید. عدم وجود نویز و صدای محیط باعث می شود احساس کنید در یک اتاق خالی حضور دارید. که این احساس ناسازگار با محیط می تواند دردسرساز و حتی خطر آفرین باشد. 

به تقویت کننده یا amp نیازی ندارید: هدفون های حدف نویز معمولا به نوعی دارای تقویت کننده های درونی هستند و لزومی ندارد شما روی ابزارهای آمپلی فایر سرمایه گذاری کنید. هرچند یک کارت صدای خوب یا یک مبدل یو اس بی دیجیتال به آنالوگ ممکن است مقدار کمی صدا را بهبود بخشد. 

مراقب باشید زمین نخورند: همیشه به خاطر داشته باشید هدفون های حذف نویز، گجت های الکترونیک هستند و تنها ابزارهای جانبی صوتی معمولی به حساب نمی آیند. مدارهای الکترونیک درون این هدفون ها بسیار پیچیده اند و ممکن است در اثر ضربه دچار مشکل شوند. 

قبل از انبار کردن آنها، باتری شان را بیرون آورید: در صورتی باتری شان قابل تعویض است، حتما هنگام عدم استفاده طولانی، باتری را بیرون بیاورید. یک باتری خالی و فاسد می تواند باعث آسیب به هدفون شما شود.





تاريخ : جمعه 10 خرداد 1392برچسب:, | | نویسنده : مقدم |